Personel restauracji – warunek sukcesu

Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane sposoby na lokal oraz jego wyposażenie, jest również przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa jest obecnie w Internecie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś z czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia którym jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, który może wpłynąć na sukces lub jego brak. Personel. Nie jest łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów albo barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny. 

Praca kelnera nie jest łatwa. Nie każdy może być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym każdym musi cechować się osoba chcąca być kelnerem. 

Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez ludzi młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może te zdarzyć się, że na zmiany. 

Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest łatwe. Często w domach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego wyglądało to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem mnóstwo lat. 

Jeśli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner czy kelnerka, należy też ze naszej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Niewątpliwie należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.

Zapaski kelnerskie

Be the first to comment on "Personel restauracji – warunek sukcesu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*